Șocul mediatic al anilor ‘90

| |


Focșani, 1989. Scriitorul și jurnalistul Costi Rogozanu abia împlinise 12 ani. Era un ”vlăstar al patriei socialiste”, cam obraznic, ce-i drept, de vreme ce i se scăzuse nota la purtare și i se luase dreptul de a purta cravata de pionier. Asta nu-l împiedica să fredoneze din odele difuzate la televizor și să dedice versuri ”conducătorului iubit”.

Am făcut niște poezii pentru Ceaușescu. Am văzut că se purtau, că erau pe primele pagini în toate ziarele și revistele și, într-un spirit de parvenitism copilăresc, m-am apucat și am scris și eu două poezii de câte patru versuri despre Ceaușescu, despre comunism, despre cum va fi lumea mai bună. Nu le-am dat la școală, au rămas într-un caiet acasă, așa că, slavă domnului, n-am apucat să le fac publice, glumește Costi Rogozanu în interviul din ediția din 4 februarie a emisiunii ”După 20 de ani. Povești adevărate”.

După ce a venit de la Focșani la București, pentru a urma Facultatea de Litere, s-a lansat nu ca poet, ci în calitate de critic literar (”România Literară”) și apoi de autor de proză scurtă (”Fuck the cool. Spune-mi o poveste”). Povestirile sale inspirate de universul glossy, populat de vedete și ”ingineri” ai industriei culturale, n-ar fi existat, dacă anii ’90 nu i-ar fi deschis apetitul pentru cultura pop (domeniu pe care l-a monitorizat și în calitate de jurnalist, la ”Apropo TV”, ”Evenimentul zilei” și ”Cotidianul”):

A fost miraculoasă eliberarea mediatică. După 1990, am început să descopăr muzica de la radiourile private și cărțile noi, emisiunile tv, filmele, primele videoclipuri cu Madonna, toate astea au fost un șoc. Asta a însemnat Revoluția.

Dacă în primii ani de libertate, jurnalistul Costi Rogozanu era preocupat să comande din Timișoara casete-pirat cu muzică rock, retrospectiv e interesat mai curând de felul în care am fost ”colonizați” de câțiva privilegiați care lucraseră la Comerțul Exterior și știau cum se trag sforile în așa-zisa economie de piață.

Nu sunt de acord cu felul în care se discută trecutul, inclusiv perioada de dinainte și de după ’89. Avem o mare problemă atunci când intrăm în discursul politic anticomunist de după ’90, căci ceea ce ni s-a întâmplat atunci a fost o sălbăticie capitalist-colonialistă. Am fost de fapt la mâna unor oameni care aveau mai mult know how decât noi, spune jurnalistul.

În prezent, Costi Rogozanu este editor-coordonator al platformei de bloguri VoxPublica a portalului realitatea.net.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.