Aici "funcţionăm pe culoare paralele!"

| |

"Absolvent al Institutului de petrol şi gaze din Ploieşti în 1992, pasionat de escaladă, instructor de schi, şi inginer petrolist la Petrom-Câmpina până în decembrie 1994" - aşa mi s-a descris pe sine Bogdan Bălan, co-fondator şi director tehnic, din 2006, al Danubian Energy Consulting, devenită "cea mai importanta firma de consultanta in domeniul petrolier din Romania", invitat, astăzi, al poveştilor adevărate.









La scoala generala nr. 2, Busteni, clasa a 7a, 1980


Ştiu că şi-a dorit să devină specialist în calculatoare (judecînd după faptul ca a dat examen de admitere la Automatica bucureşteană) dar a intrat la Institutul de Petrol şi Gaze din Ploieşti pe care l-a absolvit în 1992, după "un an de repetentie benevola (anul IV, cu revolutia). Dupa aceea am lucrat ca “inginer de zăcământ” la Petrom, la aşa-zisul Institut de cercetare şi proiectare tehnologică (ICPT) din Câmpina, până în decembrie 1994, cand am plecat cu o mult aşteptată bursă în State, la West Virginia University, pentru un masterat in Petroleum Engineering.









Cu Shahab Mohaghegh, advisorul de master, în biroul lui la departamentul de Petroleum Engineering - West Virginia University, după sustinerea tezei de master, 1996


Am “graduat” în 1996 iar de la inceputul lui ’97 am fost angajat la un institut de cercetare, de data aceasta chiar adevarat, al companiei Schlumberger, în Austin Texas, (...) cea mai mare companie din lume (de fapt când prima, când a doua, la concurenţă cu Halliburton) specializată în tehnologie petrolieră. (...) Am lucrat 8 ani pentru Schlumberger în diferite posturi şi locaţii, aproape 3 ani în Austin, un an jumate în Abingdon UK, un satelit al Oxfordului şi în final în Bucuresti unde am dezvoltat, împreună cu ceilalţi patru colegi, noua filială, care de la o echipă de 5 oameni în 2001, a ajuns headquarter-ul companiei pentru Europa în momentul când am plecat (decembrie 2004).


Din ianuarie 2005 am trecut la Amromco Energy, prima si singura companie petrolieră independentă (americană), care exploatează zăcăminte în România, unde am coordonat echipa de inginerie de zăcământ. Până în octombrie 2006, când împreună cu un coleg am fondat compania Danubian Energy Consulting, singura firmă de consultanţă în domeniul petrolier la standarde internationale; acum suntem 10 oameni, avem proiecte din Italia şi până în Kazakhstan şi Egipt şi un portofoliu de clienţi consistent, de la mari corporaţii americane (Chevron) până la companii mici, independente.

Pentru aceasta şi pentru multe altele ii multumesc Liviei, sotia mea – pictor, care a insistat să plecăm din State, ba chiar să venim acasă. Altfel, povestea s-ar fi scris poate cu totul altfel…


Bogdan Balan"

"Cu treburi la Atena", februarie 2009

3 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari pentru tema emisa, pentru constructia intrebarilor ei, respiratia si muzica continuta.
M-am bucurat sa-l ascult e Bogdan Balan, un excelent vorbitor, capabil sa atraga imagini in cuvinte.
Bogdan Vladuta

Anonim spunea...

In primul rand vreau sa felicit si eu de asemenea emisiunea pentru ideea aceasta geniala de a prezenta viata acestor persoane implinite din punct de vedere al vieti
Iar pe domnul Balan Bogdan ,il admir si sunt mandru sa spun ca este unchiul meu

cristi spunea...

Ideea este extraordinara, iar realizarea pe masura. Sa-l asculti pe Bogdan este intotdeauna o placere, asa ca nu pot decat sa salut initiativa.

Cristi Tutunea

Trimiteți un comentariu

.