"În '89 s-a dat liber la visare!"

| |










Mihnea Boştină în 1990


Revoluţia l-a "prins" ca student la geologie - 20 de ani mai târziu, a devenit doctor în biologie.









Mihnea Boştină, Ph.D., Harvard Medical School, Boston, SUA.

Şi drumul până aici n-a fost liniar: Mihnea Boştină a mai trecut prin matematică, imediat după revoluţie ("Părea că matematica era următorul cer de cucerit") dar şi prin ecologie: "Comunismul, în afara efectului devastator pe care l-a avut asupra oamenilor, a avut un efect extraordinar asupra mediului, asupra ţării, în partea ei fizică. Şi mulă lume nu putea să realizeze asta, pentru că sărăcia camufleză alte probleme".


Apoi a "virat-o", cum însuşi spune, şi a început un doctorat în biologie structurală în Germania, la Institutul Max Planck.
De câţiva ani a schimbat iarăsi domeniul - chiar dacă "nu aşa de drastic şi de spectaculos" - pentru virologie, într-un loc ce "suportă" însă calificativul de "spectaculos":  Harvard Medical School din Boston, Statele Unite.


Mihnea Boştină este, fără discuţie, un om al schimbărilor - şi are, cred, nevoie de schimbare.
Pentru el însă, ca şi pentru mulţi alţii dintre noi, cea mai mare schimbare avea s-o aducă anul 1989: "Da, momentele acelea au fost unice pentru că atunci s-a dat liber la visare".


Nu ştiu dacă în 1989 visa şi la America - dar drumul trece şi pe-aici. "America îţi dă mai mult decât îţi ia, este un loc în care nu există graniţe în ştiinţe pentru că ştiinţa nu acceptă calificativul de "naţional" ".


Întoacerea în România?


"- Este o opţiune, dar nu acum.
 - Dacă nu acum, când? Şi în ce condiţii?
 - Întoarcerea în România este o idee cu care cochetează mulţi dintre românii plecaţi. Bine, nu acum în situaţia tragică în care este finanţarea cercetării în România....acum cred că multă lume a şters complet din ipotezele viitorului, întoarcerea în România...
În Călătoria lui Alice, Red Queen spune că trebuie să alergi doar ca să rămâi pe loc - ăsta e cazul, oarecum, şi în cercetare. Trebuie să faci foarte mult, trebuie să investeşti foarte mult, să educi mulţi oameni doar pentru a sta pe loc. Pentru că întreaga lume civilizată avansează şi, în momentul în care nu faci nimic nu înseamnă că stai pe loc, nu faci nimic ci, practic, te duci înapoi. Ori, noi ne-am oprit: am mers foarte încet şi, cam de un an, ne-am oprit şi-am început să ne întoarcem cu spatele!" 
     
"Este foarte greu să reformezi în România. Este o aşa de mare inerţie încât cred că se pierde foarte mult în încercarea de a reforma o birocraţie care vrea să moară". 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.