Felix Nicolau: Comunismul a fost asexuat

| |


Felix Nicolau revine la După 20 de ani. Poveşti adevărate. În prima parte a interviului am vorbit despre momentul decembrie 89, care l-a prins în armată, la Buziaş, lângă Timişoara.
Tot soldat era şi în martie 90, când au avut loc evenimentele de la Târgu Mureş. Se mutase la o unitate de tancuri în Oradea.

A venit un general, a convocat întreaga unitate şi a spus că se prelungeşte armata pentru toată lumea, din cauza evenimentelor de la Târgu Mureş şi pentru că Ungaria este pe cale să ne invadeze. Atunci a fost o revoltă extraordinară, spontană, s-au luat arme din unităţi, soldaţii au forţat porţile şi Oradea a fost bântuită o noapte întreagă de soldaţi umblând peste tot pe străzi, răcnind, spărgând, distrugând… Se cultiva o isterie şi împotriva populaţiei, vă daţi seama, dacă se spunea că ne invadează ungurii. Oradea e plină de maghiari. Se crea o tensiune între armată şi populaţia care nu avea nici în clin nici în mânecă… A fost o revoltă despre care s-a spus foarte puţin.

Amintirile din comunism ale lui Felix Nicolau sunt savuroase.

A fost o vizită a lui Ceauşescu la Arad prin 1987. Ne-au racolat pe noi, pe elevi, şi pe muncitori. Eram câteva mii de oameni, la marginea oraşului, lângă aeroport, şi trebuia să-l întâmpinăm cu urale pe tovarăş şi pe tovarăşa. Ne-au lăsat să aşteptăm câteva ore în soare. Şi la un moment dat pe şosea se vede un punct negru, miliţienii intră în panică, ordonă intrarea în formaţie, toată lumea în poziţie de drepţi. Dar punctul negru venea foarte greu, ne-am dat seama că nu putea fi o maşină. Şi constatăm că era de fapt un dric, gol, probabil se ducea la cimitir. Un coleg a ieşit din formaţie şi a început să urle: Trăiască tovarăşul Nicolae Ceauşescu! Toată lumea a izbucnit apoi în urale, iar dricarul s-a ridicat în picioare şi a început să-l imite pe Ceauşescu, împreunându-şi pumnii şi transmiţând salutări. Bineînţeles că a năvălit imediat miliţia pe el. Cred că a fost o premoniţie asta. În loc de Ceauşescu a apărut dricul la Arad.

Muncile patriotice şi orele de atelier

În liceu am făcut toate muncile posibile. Aveam plan, lucram ca în fabrică. Eram un strungar desăvârşit. Şi fetele lucrau la strung, la baros, la pilă…Comunismul a fost asexuat. Egalitate totală, cel puţin la nivelul ăsta al genurilor.



Un amănunt semnificativ pentru biografia lui Felix Nicolau este faptul că provine dintr-o familie de preoţi. Mai mult, părinţii lui au divorţat în anii 80. Cum era privit un fiu de preot în comunism? Aflaţi ascultând emisiunea.











0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.