"Eram ca într-un borcan cu pereţi elastici"

| |

Universitatea Southern California, Los Angeles



"România nu te lasă să-ţi croieşti după propria putere, minte, energie şi-aşa mai departe... , destinul tău! Viaţa ta! Atâta cât poţi." Era România anilor 90, atunci când Mihail Bota decidea că plecarea era singura cale pentru a-şi croii destinul, viaţa. Drumul avea să-l ducă în California, la Universitatea Southern California, acolo unde este încă şi astăzi, din 2001.

Specialist în neuroinformatică.

Cu un doctorat în neurobiologie, luat aici în 2001, după ce, în 1992, îşi luat licenţa în fizică, la Universitatea din Bucureşti; tot acolo unde, între 1992 şi 1996, urma şi Facultatea de filosofie.

Dar tot în 1996 pe CV-ul său apare şi Universitatea Southern California. " Cred că anul 1993 a fost hotărâtor pentru mine pentru că în 93 am primit o bursă pentru o conferinţă mai lungă, de vreo două săptămâni, in Polonia, la Zakopane. (...) A fost prima mea ieşire. (...) Şi-am văzut cam cum ar fi o societate mai normală decât a noastră. Şi mi-am dat seama că nu mai avea sens să mai stau în România. Adică în România pierdeam vremea ...(...), mă simţeam ca o muscă într-un borcan cu pereţii elastici. Mă loveam cu capul de pereţi tot timpul şi nu se-ntâmpla nimic şi era un alergat în jurul cozii. (..) Îmi doream să se-ntâmple o schimbare de paradigmă care nu s-a-ntamplat nici în 20 de ani." Şi-acum "e o neseriozitate la nivel naţional (...), fiinţa morală a naţiunii parcă s-a dus, parcă-i topită.... e o mlaştină ...o mlaştină conceptuală! "

Şi pentru a face povestea ultimilor 20 de ani mai scurtă - dar nu pentru a o simplifica! - iat-o, creionată în repere clare: " În 94 - 95 încep să dau examenele pentru americani, acele Toefl si GRE, în 95 fac pachete şi trimit la 20 - 30 de universităţi, nu mai ştiu câte; în 95 - 96 în iarnă îmi vin nişte răspunsuri, aleg USC-ul (Universitatea Southern California), în 96 în iulie sunt deja în avion!"

Iar în 15 martie 2010, invitat al Poveştilor adevarate, la Radio România Cultural!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.