Felix Nicolau revine la După 20 de ani. Poveşti adevărate. În prima parte a interviului am vorbit despre momentul decembrie 89, care l-a prins în armată, la Buziaş, lângă Timişoara.
Tot soldat era şi în martie 90, când au avut loc evenimentele de la Târgu Mureş. Se mutase la o unitate de tancuri în Oradea.
A venit un general, a convocat întreaga unitate şi a spus că se prelungeşte armata pentru toată lumea, din cauza evenimentelor de la Târgu Mureş şi pentru că Ungaria este pe cale să ne invadeze. Atunci a fost o revoltă extraordinară, spontană, s-au luat arme din unităţi, soldaţii au forţat porţile şi Oradea a fost bântuită o noapte întreagă de soldaţi umblând peste tot pe străzi, răcnind, spărgând, distrugând… Se cultiva o isterie şi împotriva populaţiei, vă daţi seama, dacă se spunea că ne invadează ungurii. Oradea e plină de maghiari. Se crea o tensiune între armată şi populaţia care nu avea nici în clin nici în mânecă… A fost o revoltă despre care s-a spus foarte puţin.
Amintirile din comunism ale lui Felix Nicolau sunt savuroase.
A fost o vizită a lui Ceauşescu la Arad prin 1987. Ne-au racolat pe noi, pe elevi, şi pe muncitori. Eram câteva mii de oameni, la marginea oraşului, lângă aeroport, şi trebuia să-l întâmpinăm cu urale pe tovarăş şi pe tovarăşa. Ne-au lăsat să aşteptăm câteva ore în soare. Şi la un moment dat pe şosea se vede un punct negru, miliţienii intră în panică, ordonă intrarea în formaţie, toată lumea în poziţie de drepţi. Dar punctul negru venea foarte greu, ne-am dat seama că nu putea fi o maşină. Şi constatăm că era de fapt un dric, gol, probabil se ducea la cimitir. Un coleg a ieşit din formaţie şi a început să urle: Trăiască tovarăşul Nicolae Ceauşescu! Toată lumea a izbucnit apoi în urale, iar dricarul s-a ridicat în picioare şi a început să-l imite pe Ceauşescu, împreunându-şi pumnii şi transmiţând salutări. Bineînţeles că a năvălit imediat miliţia pe el. Cred că a fost o premoniţie asta. În loc de Ceauşescu a apărut dricul la Arad.
Muncile patriotice şi orele de atelier
În liceu am făcut toate muncile posibile. Aveam plan, lucram ca în fabrică. Eram un strungar desăvârşit. Şi fetele lucrau la strung, la baros, la pilă…Comunismul a fost asexuat. Egalitate totală, cel puţin la nivelul ăsta al genurilor.
Un amănunt semnificativ pentru biografia lui Felix Nicolau este faptul că provine dintr-o familie de preoţi. Mai mult, părinţii lui au divorţat în anii 80. Cum era privit un fiu de preot în comunism? Aflaţi ascultând emisiunea.
[+/-] |
Felix Nicolau: Comunismul a fost asexuat |
[+/-] |
De la Saveni la Sorbona |
Cristian Badilita s-a nascut in 1968 la Saveni, in judetul Botosani. De la Saveni la Sorbona a fost pentru Badilita un drum firesc in contextul postdecembrist. Cand a venit Revolutia, murea de frig si de foame. Era student in anul al doilea la Facultatea de Filologie din Bucuresti. Aveam cosmaruri permanente ca il ucideam intr-un loc precis, din fata cinematografului Patria, pe Ceausescu. N-a fost, din fericire, cazul...au facut-o altii...
Ce-ar fi facut Cristian Badilita daca n-ar fi fost decembrie 89? Probabil n-as mai fi fost in viata. Sau ar fi fost o viata fara viata.
[+/-] |
La Oxford, printre manuscrise si carti rare |
Cristina Neagu traieste in Marea Britanie de aproape 20 de ani. Este curator de carte rara si manuscrise la Colegiul Christ Church de la Oxford. Adica organizeaza conferinte si expozitii, este editor al revistei academice trimestriale publicate de biblioteca, coordoneaza activitatile de conservare si restaurare, raspunde de achizitiile de carte ale uneia dintre cele mai vestite biblioteci din Anglia: Colegiul asta e, probabil, singurul in care poti comanda orice carte ai nevoie. Nu exista problema ca nu sunt desui bani pentru carti noi, problema e unde le pui.
[+/-] |
"O Românie comunistă azi? Inimaginabil!" |
Ca pregătire, este umanist: "am studiat istoria şi filosofia la Universitatea Bucureşti" dar "undeva, de-a lungul carierei", s-a "reprofilat în ştiinţele sociale (...) iar doctoratul "este în sociologia comunicării şi a culturii, într-o anume măsură". Între timp, a descoperit şi pasiunea pentru jurnalism - şi-a lucrat o vreme ca ziarist în România.
Dar astăzi, Sorin Matei este profesor de sociologia culturii si mediei digitale la Universitatea Purdue, din Indiana (http://www.matei.org/): "personal, eu mă aflu la intersecţia studiilor tehnologice şi a ştiinţelor sociale". La fel şi geografic: "Mă aflu la răscrucea drumurilor din Statele Unite, statul Indiana este la o distanţă aproape egală de coastele de vest şi de est, de polul Nord şi de Tropice"....Tot acolo, cum ziceam, şi Universitatea Purdue (http://matei.org/job)
"În laboratorul meu de vizualizare a proiectelor 3D" http://matei.org/ithink/2009/04/14/gwiki-technology-featured-at-the-museums-on-the-web-conference |
1983. În tabara de literatură de la Dărmăneşti, în conacul familiei Stirbey http://www.flickr.com/photos/bogdangoim/3928791574/in/photostream/ |
[+/-] |
"Canada (...) e intre Europa şi America" |
"E foarte profesional!...Se lucreză mult, serios, nu se pierde timpul, nu se stă degeaba deloc; ...nu se pierde timpul în şedinţe!..."
Ştiu că nu sună familiar decât celor ce trăiesc într-un astfel de mediu - o astfel de ţară este Canada. Şi despre Canada mi-a vorbit (şi mie dar şi dumneavoastră), Alexandru Banc, invitat al emisiunii de ieri dar şi al celei de astăzi. Căci povestea nu s-a terminat.
Cladirea principala Nortel, steagul Canadei, si bazinul inca inghetat la sfirsit de Martie (2010). |
"Nu prea multe! E o ţară stabilă şi liniştită, nici nu prea aud de ea la ştiri...Schimbată e viaţa mea - dar şi asta, viaţa mea, e destul de stabilă! Cu cât treci (prin) mai multe, cu atât eşti mai adaptat şi te simţi mai bine în ţara asta..."
Şi ce-i deranjant?
"Frigul! Pe mulţi îi deranjează iarna. Cel mai mult îi auzi că vor să se mute prin februarie, martie, aprilie, când e încă frig (...) şi s-au săturat de iarna lungă şi grea"
[+/-] |
"Canada îmi părea o Europă cu zgârie nori" |
Aprilie 2009. Pe aeroportul din Chicago, "în tranzit, pe un coridor fără sfârşit...". |
Alexandru Banc are 43 de ani.
A terminat "exact acum 20 de ani", cum singur spune, Facultatea de Automatică şi Calculatoare a ceea ce, înainte de 89, se numea Institutul Politehnic din Bucureşti.
In 1991, "imediat după terminarea facultăţii", a plecat în Canada. "Nu ştiam nimic despre Canada, credeam că e un fel de Europa cu zgârie nori". Şi de-atunci lucrează în domeniul lui. "Scriu soft. Asta fac de când am început să lucrez. Şi-mi place!". "E un avantaj", mai spune Alexandru Banc , "pentru că nu a trebuit sa dau nici o recertificare, ca doctorii (să nu mai vorbim..) sau profesorii, de exemplu. Pentru profesori e foarte greu, trebuie să dea din nou examene...."
La Nortel a ajuns după alte două treceri (scurte dar necesare), pe la alte două companii canadiene. Aşa a câştigat "experienţa canadiană" pe care toate interviurile de angajare o cereau. Şi de 14 ani lucrează la Nortel "N-am fost niciodată concediat! Asta e trăsătura caracteristică a carierei mele...n-am fost niciodată concediat, în 20 de ani de când lucrez! (...) Dar tot timpul, în cei 20 de ani, am simţit că aş putea fi....", spune Alexandru ca răspuns la întrebarea mea "cum e mediul profesional din Canada?" Despre care mai aflu că e foarte... profesional dar şi foarte solicitant. "Însă nu aşa ca cel american. E mai dur şi mai competitiv ca-n Europa dar nu chiar aşa ca-n America. Din acest punct de vedere, Caanda e undeva între Europa şi America".
De ce plecarea din România?
Pentru că "îmi dădeam seama că lucrurile nu merg aşa cum trebuie. Dar nu credeam că vor trece 20 de ani (şi tot nu va fi bine...), ziceam aşa, că vreo 10...
- Şi tu n-ai fi avut răbdare 10 ani...Pentru tine era prea mult...
- Da! Pentru mine ar fi fost prea mult!"
Ce ştia despre Canada înainte de emigrare?
"Mai nimic...mi-o închipuiam că e un fel de Europă cu zgârie nori..."
Vârsta ideală pentru emigrare?
"Cu cât eşti mai tânăr, cu atât e mai bine. E important să fii naiv, să nu-ţi dai seama exact la ce te îmbarci".
Şi pentru că, la noi, poveştile se pot şi termina cu "A fost odată", ei bine aşa se termină şi cea de azi - doar pentru ca mâine să înceapă o alta, povestită tot de Alexandru Banc, senior software designer la Nortel, Canada.
[+/-] |
"Eram ca într-un borcan cu pereţi elastici" |
[+/-] |
C. Nistor: In Canada e mai multa birocratie |
Cerasela Nistor (38 de ani) trăieşte din 2004 în Canada, la Monreal. Lucrează ca specialist în telecomunicaţii pentru persoane cu dizabilităţi la compania Bell Canada. S-a născut în Bacău, a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii “Al.I Cuza” din Iaşi, iar până în 2004, când a emigrat, a fost jurnalistă la diverse ziare locale. A publicat poezie şi proză în reviste literare şi se numără printre membrii fondatori ai Clubului 8 de la Iaşi. A colaborat la două volume colective despre experienţa vieţii de zi cu zi în Epoca de Aur - „Cartea roz a comunismului” (coordonator H. Decuble, Editura Versus, 2004) şi “Tovarăşe de drum" (coordonatori Dan Lungu şi Radu Pavel Gheo, Ed. Polirom, 2009).
În Canada a urmat cursuri de Cinematografie / Multimedia şi a obţinut o certificare în Project Management la Universitatea Mc. Gill.
Diferenţe de mentalitate şi de...climă
Emigrarea a fost o alegere, la un moment dat. Nici atunci şi nici acum nu a fost şi nu este o decizie definitivă. Îmi este bine aici, dar în România este acasă.
Cred că fiecare din generaţia mea ar trebui să aibă experienţa străinătăţii. E foarte importantă pentru noi, cei care am trăit jumătate din viaţă în comunism. E ca şi cum aş trăi o altă viaţă. Am mult mai multă energie acum. Cât am fost în România, până în 2004, mereu aveam impresia că dacă vreau să fac ceva nu reuşesc. Pe când aici, diferenţa este că dacă îmi propun să fac ceva, găsesc întotdeauna mijloacele să ajung la acel lucru.
În Canada e mai multă birocraţie decât în România. Pentru că după decembrie 89 tendinţa noastră a fost să reprimăm birocraţia, însă o anumită structură socială impune şi un soi de birocraţie.
Am ajuns în Canada iarna. Erau – 30°, cu vânt. Ăsta a fost primul şoc. O schimbare de climă este foarte importantă. Organismului îi trebuie timp să se adapteze.
Amintiri din comunism
Directoarea liceului era o profesoară de matematică foarte severă. Exista de exemplu controlul unghiilor. Asta ne distra foarte tare. Începea de la clasa întâi şi până în clasa a XII-a am avut acelaşi ritual – să scoatem mâinile pe bancă, pe batiste, să se vadă unghiile. Un alt semn al disciplinei era părul tuns (la băieţi) sau strâns (în cazul fetelor). Într-o zi a venit în control cu un foarfec şi ne-a tuns, pur şi simplu, acolo, în clasă.
[+/-] |
"În 90 (...) era un haos logic" |
"Un român care lucrează în Franţa, expatriat în Germania!" - aşa s-a auto caracterizat Cristinel Diaconu , rugat să se definească profesional: fost bursier Humboldt, "detaşat" în Hamburg, la DESY de la Centrul de Fizica Particulelor din Marsilia - ajuns acolo cu o bursă, în anul 1992.
Dar mai bine ascultaţi povestea....
La CERN, în 1994
[+/-] |
Theo şi ''Zidul'' ei |
[+/-] |
"Mi-am construit o etică de lucru" |