La ce visează românii?...
E o-ntrebare-capcană, recunosc, pentru că nu cred să bănuiască cineva foarte lesne răspunsul (meu).
Ei bine, la Marte.
La Marte, planeta.
...Fie, nu toţi românii visează la Marte şi încă şi mai puţini sunt cei care visează să ajungă, vreodată, acolo. Iar dintre cei puţini, doar cinci s-au încumetat să-ncerce să vadă cum e. Nu s-au dus până acolo ci au simulat. Şi-aşa s-a "născut" prima misiune marţiană românescă de simulare!
S-a numit RoMars2011 şi s-a desfăşurat la baza de cercetări marţiene MDRS (Mars Desert Research Station) din statul
Membrii echipajului au fost, după cum urmează (într-o ordine aleatoare): Virgiliu Pop, comandant, cercetător la Agenţia Spaţială Română.
Iulia Jivănescu - geologul misiunii , 26 de ani, cercetător ştiinţific la Agenţia Spaţială Română, unde lucrează în domeniul aplicaţiilor spaţiale, Departamentul de teledetecţie şi sisteme informaţionale geografice.
Dragos Brătăşanu - ofiţerul de presă al misiunii, 26 de ani, cercetător ştiinţific la Agenţia Spaţială Română, ROSA, unde lucrează în domeniul procesării imaginilor de satelit şi aplicarea acestora în combaterea efectelor dezastrelor naturale.
Florin Mingireanu – inginer si astronom al misiunii, coordonatorul de la Centrul de control de la sol, 27 de ani, cercetător ştiinţific la ROSA, unde lucrează în domeniul propulsiei şi controlului atitudinii sateliţilor.
Beatrice "Betty" Gîlea, biologul misiunii, 25 de ani, biolog la ICA Research & Development în Bucureşti, unde analizează calitatea microbiologică a alimentelor şi a apei potabile.
Haritina "Hari" Mogoşanu, ofiţer responsabil cu biosecuritatea şi sera hidroponică, astronom al misiunii, 37 de ani, specialistă în managementul mediului inconjurător, responsabil cu biosecuritatea în cadrul Direcţiei de Biosecuritate a Ministerului Agriculturii din Noua Zeelandă.
Misiunea RoMars2011, coordonată şi organizată de Agenţia Spaţială Română şi găzduită de Mars Society,
a avut ca scop "atât popularizarea explorării spaţiului cosmic în rândul publicului cât şi scop ştiinţific, urmărindu-se, printre altele, colectarea şi analizarea de eşantioane gelologice şi biologice care ar putea lămuri misterul vieţii pe Marte, experimentarea de rovere pe teren accidentat şi de tehnologii hidroponice, precum şi observatii astronomice" (conform comunicatului de presă al misiunii).
12 aprilie 2011
Nu pot decât să-mi imaginez entuziasmul de acum 50 de ani când Yuri Gagarin a zburat în spaţiul cosmic; şi-apoi, sentimental contorizat, peste alţi 20 de ani, primul român, cosmonaut. Între timp, cerul nu mai este demult ultima frontieră aşa că îndrăznim cu gândul şi la atingerea altor planete.
Cum ar fi, spre exemplu, Marte, la care s-au gândit intens şi foarte concret cei şase care-au şi constituit echipajul primei misiuni marţiene româneşti de simulare, RoMars 2011.
Sa-ncepem cu fetele: astăzi, Iulia Jivănescu şi Beatrice Gîlea.
Beatrice Gîlea Din submarin în nava spaţială Laboratorul de microbiologie, 2004 Laboratorul de biochimie, noiembrie 2011
În pauză între cursuri în Grădina Botanică, 2007
La absolvire, iunie 2007 La vacanţă la bunici în Ardeal, 1999 "Am prelevat o probă!" 13 aprilie 2011 Dragoş Brătăşanu, 27 de ani, a fost ofiţer de presă al misiunii marţiene româneşti de simulare, RoMARS 2011
Este cercetător ştiinţific la Agenţia Spaţială Română, ROSA, unde lucrează în domeniul procesării imaginilor de satelit şi aplicarea acestora în combaterea efectelor dezastrelor naturale şi, la 27 de ani, a descoperit, deja, cele "9 răscruci spre capătul lumii" - o carte care urmează să apară anul acesta.
http://www.dragosbratasanu.com/14 aprilie 2011 Despre Haritina Mogoşanu - trebuie să recunosc! - nu ştiu ce-aş putea să vă spun cu precădere!. Pentru că Haritina Mogoşanu are multe, foarte multe faţete. Varianta scurtă ar fi că a fost unul dintre cei şase membrii ai echipajului care a simulat prima misiune marţiană românească, RoMars 2011 şi că a fost ofiţer responsabil cu biosecuritatea şi sera hidroponică dar şi astronom al misiunii. În viaţa reală, este specialistă în managementul mediului inconjurător, responsabil cu biosecuritatea în cadrul Direcţiei de Biosecuritate a Ministerului Agriculturii din Noua Zeelandă. Şi are doar 37 de ani.... http://web.me.com/Haritina/My_World/Starry_Stories/Entries/2010/9/25_Starry_Tellers_-_Povestitorii_stelari.html http://www.spacefoundation.org.nz/ http://www.unesco.org.nz/index.php/news-/47-news-priority-areas/123-mata-ora-the-living-knowledge-2009 Varianta lungă ar fi descrierea pe care i-a făcut-o un prieten, "pentru o teză de dizertaţie", spune Haritina: |
În paralel, Haritina a dezvoltat o atracţie specială faţă de ştiinţele spaţiului – cu predilecţie astronomia – şi tot ceea ce le este conex – de la filozofie, etică, comunicare specifică, literatură sau film. Membru activ al Astroclubului Bucureşti, cunoscută în rândul micii comunităţi astronomice din România ca un exemplu de dinamism, autodidactă devotată , Haritina datorează mutarea în emisfera sudică – şi primele ei realizări de comunicator specializat – astronomiei, o pasiune devenită profesie în cadrul Observatorului Astronomic Naţional Carter din Wellington, Noua Zeelandă. Manager al relaţiei cu vizitatorii Observatorului, Haritina s-a implicat în tot ceea ce înseamnă organizare şi producţie de eveniment, training, publicitate sau PR, Devine rapid una din “vocile” semnificative în domeniu din ţara de la Antipozi. Mărturie stau şi numeroasele poziţii pe care le ocupă în prezent în instituţii de profil de anvergură naţională şi chiar globală.
A nu se uita, totul în paralel cu activitatea de zi cu zi în domeniul biosecurităţii.
Mai mult, Haritina este o mamă, iar această calitate a fost pentru ea combustia necesară pentru a merge şi mai departe, pentru a înţelege mai bine mecanismele umanismului faptelor şi ideilor sale legate de viaţa în Univers. Haritina consideră călătoriile interplanetare ca oportunităţi de a cunoaşte mai mult despre originile noastre, datorie pe care o avem atăt pentru noi cât şi pentru cei care ne urmează."
1 comentarii:
" Noua rascruci spre capatul lumii" autor domnul Dragos Bratasanu. Dupa titlu pare a fi o carte de calatorii. Sunt pasionat de acest gen literar. De aceea m - ar fi interesat mai multe amanunte. De exemplu editura unde va apare, sau unde deja a aparut cartea. Spun asta pentru ca sunt interesat sa o citesc.
Trimiteți un comentariu