Radu Georgescu (n. 1962 la Iaşi), a absolvit Colegiul Mihai Viteazul şi Facultatea de Inginerie Geologică şi Geofizică din Bucureşti. În 1990 a plecat din România, în Suedia, unde a descoperit un alt fel de birocraţie. În 2003 a părăsit şi Suedia, pentru a se stabili în Maryland, Statele Unite. În prezent, este conferenţiar universitar la un colegiu din Maryland, unde predă matematica.
Primii ani petrecuţi în Suedia constituie nucleul romanului său apărut recent la Ed. Cartea Românească – Se respinge, volum pe care autorul îl semnează cu pseudonimul Radu Jorgensen. Este ediţia revăzută, adăugită şi definitivă a volumului publicat iniţial în 1998 la Editura Nemira sub titlul Clovnul din lemn de gutui.
Cine ne-au fost (primii) ambasadori?! În nici un caz cei trimişi de Cotroceni şi de unul sau altul din guvernele României din primii ani de libertate, adevărat? Ci, mai ales, cei din valul întâi al emigraţiei româneşti din 1990-‘92, fie ei ingineri, tâmplari, informaticieni, chelneri, fotoreporteri, hoţi, marinari sau scriitori. Acest grup pitoresc, aceşti aventurieri-ambasadori coborâţi toţi, aproape dintr-odată, pe peroanele unor gări (vest)europene. În cazul eroilor mei, gări (şi porturi) scandinave. Cartea mea conţine, în trei părţi şi un epilog, acest Descălecat. Conţine povestea intimă a conflictului trăit, a şocului psihologic avut de ei la ruperea de ţara, familia şi prietenii lor şi încercarea uneori disperată de a se adapta la aerul bine ozonat al Suediei de la sfârşitul secolului XX, dar şi la vicleniile unui alt fel de birocraţie.
[+/-] |
Descălecatul din 90 |
[+/-] |
Mândrie şi beton |
Petruţ Călinescu (n. 1976), fotoreporter independent, lucrează mai mult pentru presa internaţională decât pentru cea autohtonă. A publicat imagini şi fotoreportaje în The Times, New York Times, National Geographic, Paris Match, Der Spiegel şi altele.
În 2003 a fost desemnat fotograful anului de către Asociaţia Fotografilor de Presă din Romania. A obţinut de asemenea şi premii acordate de asociaţii de profil din Statele Unite şi China.
Cel mai recent proiect al său - Mândrie şi beton - suprinde în imagini transformările petrecute în satele tradiționale din Maramureș și din Țara Oașului, în urma masivei migrații a forței de muncă în străinătate, dar şi dualitatea oșenilor și a maramureșenilor care la Paris trăiesc o viață de privațiuni și sacrificii, iar acasă se afișează cu maşini de lux şi haine de firmă.
Dacă îl cauți acasă pe țăranul român azi, n-ai să-l găsești. E plecat la muncă în străinătate. Și vrea să știi asta. Ți-a lăsat un mesaj – o casa din beton cu patru etaje, atât de mare “că poți să întorci tirul în ea”.
Petruţ Călinescu a călătorit în Kenia, Bolivia, Afganistan, Egipt, India, dar şi ţări mai apropiate – The Black Sea este un proiect care documentează vizual viața cotidiană a oamenilor din jurul Mării Negre.
Despre toate aceste experienţe ne-a vorbit la RRC.
Pentru mai multe imagini accesaţi
www.petrut-calinescu.com şi www.theblacksea.eu
[+/-] |
"Am făcut, ca jurnalist, ce mi-am dorit!" |
"O întreprindere necesară" - aşa numea Marian Voicu, binecunoscut realizator de emisiuni de televiziune, lansarea celui mai nou post de radio al Corporaţiei Radio România.
Vorbim aici de Radio Chişinău, inaugurat azi, 1 decembrie, fireşte, la Chişinău.
[+/-] |
Povestea unui vis |
La intersecţia Căii Călăraşi cu strada Mântuleasa, la numărul 55, într-o casă veche, boierească, se află "La Scena".
http://www.lascena.ro/ |
http://www.teatrularca.ro/ |
A căror poveste n-am ştiut-o, după cum n-am ştiut, până astăzi, nici povestea celui ce le-a ridicat: Dan Hornoiu, preşedintele Fundaţiei culturale ParteR, fondatorul Teatrului Arca.
[+/-] |
"Povestea mea este povestea unei şanse" |
Nu vă declaraţi mulţumiţi de orice CV găsiţi pe internet sau oriunde altundeva referitor la doctorul Gheorghe Chiriac-Babei.
Fără sa fie sărac sau neimpresionabil, nu este decât o relatare rece şi schematică a unei cariere care, e-adevărat!, se confundă cu viaţa.
Pasiunea, dragostea, dăruirea şi căldura le descoperiţi în emisiunile de mai jos.
[+/-] |
Luminiţa Gliga |
S-a născut la 23 octombrie 1975, la Braşov. Absolventă a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, elevă a profesorului Sorin Ilfoveanu. Este membru UAP şi membru AIAP – UNESCO, membru de onoare al ASTRA. În 2008, a primit titlul de doctor în arte vizuale (coordonator ştiinţific prof. univ. dr. Zamfir Dumitrescu). Încă de pe băncile facultăţii s-a regăsit pe simeze, în Braşov, Bucureşti şi în alte oraşe, în prezent numărând aproape 40 de personale şi numeroase alte participări la expoziţii de grup. Este unul dintre artiştii plastici din tinerele generaţii care a purtat cu cinste solia artei noastre peste hotare. A fost invitată să participe la târguri şi a avut expoziţii personale în Franţa (diplome, Medalii bronz, agrint, aur la Cannes), Belgia, Danemarca, Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, China. Lucrările sale se află de asemenea în colecţii particulare din câteva ţări europene şi în Canada, SUA.
[+/-] |
Ariadna Avram |
S-a născut pe 2 ianuarie 1964, la Bucureşti. Mama sa, actriţa Irina Dall, este una dintre cele două fiice ale pictorului scenograf, membru fondator al Uniunii Artştilor Plastici din România, Georg baron Lowendal. Marginalizat, şi în cele din urmă, aproape exclus din viaţa artistică a ţării, din pricina originii sale nobiliare, desigur, acest artist cu multiple înzestrări, dotat cu o capacitate extraordinară de a declanşa şi de a canaliza energii, a trăit, însă, continuu, puternic, după moartea sa, în poveştile şi acţiunile prin care cele două fiice ale sale au înţeles să nu lase pradă uitării o excepţională moştenire culturală pe care a generat-o. În acest climat familial spiritual, s-a petrecut copilăria Ariadnei, hrănită cu poveştile fabuloase rămase de la bunicul sau despre bunicul. Printre tablourile ce se mai găseau în casă împreună cu alte valoroase documente, schiţe de decor, de costum, însemnări despre spectacole, oameni, evenimente, Ariadna Avram a învăţat treptat să înţeleagă valoarea tuturor acestor obiecte. Şi să-şi dorească să ajute scoaterea la lumină a unei asemenea comori culturale. Întreprindere fără sorţi de izbândă sub comunism, pe care nici nu ar fi avut cum să şi-o asume, nu foarte lesnicioasă nici după decembrie 89. Cercetător ştiinţific valoros, apoi conducând o afacere profitabilă în domeniul farmaceutic, Ariadna Avram reuşeşte să traducă în viaţă visul familiei, în fapt drept unică reprezentantă a ei. Reuşeşte să înfiinţeze Fundaţia Lowendal, să îi dea un splendid sediu şi, mai ales, o viaţă efervescentă , cu programe bogate, evocatoare, provocatoare, căutând şi adunând, în ţară şi în lume, mărturii menite să întregească imaginea unei figuri artistice complexe, de excepţie. Principalul scop: recircumscrierea creaţiei lui Georg baron Lowendal în contextul evoluţiei artei româneşti şi europene în prima jumătate a secolului XX.
[+/-] |
Securitatea nu avea umor |
Scriitorul şi publicistul Gheorghe Săsărman (n. 1941) trăieşte din 1983 în Germania, la Munchen. A descoperit întâmplător că în anii comunismului a fost subiectul unui dosar de urmărire informativă, păstrat în arhivele CNSAS.
Fragmente autentice din acest document (inclusiv greşelile de ortografie şi agramatismele) sunt redate fidel în cel mai recent volum al autorului, „Nemaipomenitele aventuri ale lui Anton Retegan şi ale dosarului său” (Ed Nemira, 2011), carte în mare parte autobiografică. Una dintre notele informative îl caracteriza astfel: Este un om retras, reţinut, nu participă la discuţii cu colegii. Are momente în care e aşa de concentrat de chiar dacă-l întrebi ceva nu aude. În familie duce o viaţă bună, normală. Are doi copii minori din care unul de un an este foarte satisfăcut. Are preocupări vaste şi o mare putere de muncă, studiază mult.
Gheorghe Săsărman ne dezvăluie cum s-a ales cu acest dosar, cum a fost supus unei tentative de racolare şi cum a reuşit să părăsească ţara în 1983, cu paşaport turistic.
În anii studenţiei, avea o credinţă senină în idealurile comuniste şi a devenit membru de partid din proprie iniţiativă. Pe atunci liderul comunist al României era Gheorghe Gheorghiu-Dej, căruia, în 1965, i-a luat locul Nicolae Ceauşescu. Chiar în acel an, Gheorghe Săsărman s-a angajat gazetar la Scânteia.
A fost o perioadă interesantă... La început, Ceauşescu promova ideile comunismului naţional, anti-sovietic, ceea ce îi fascina pe oamenii de bună-credinţă.
În 1972, fratele său cel mare rămâne ilegal în străinătate, iar Gheorghe Săsărman intră în vizorul securiştilor, care-i propun să colaboreze.
Aveam un fost coleg de clasă care era ofiţer de securitate. I-am cerut un sfat şi el mi-a spus o frază pentru care-i sunt recunoscător toată viaţa:
"Dacă spui acum da, n-o să poţi spune niciodată NU."
Dosarul său de urmărire informativă a fost deschis (culmea!) 11 ani mai târziu.
(Re)ascultaţi seria celor patru interviuri acordate de Gheorghe Săsărman pentru Radio România Cultural.
[+/-] |
Matematica e tot timpul "în mişcare" |
Sergiu Klainerman este profesor la Facultatea de matematică a Universităţii Princeton din Statele Unite. Şi asta, încă din 1987, după şase ani petrecuţi la Institutul Courant de Ştiinţe Matematice al Universităţii New York , întâi ca assistant profesor, apoi ca associate profesor şi, în cele din urmă, ca profesor.
Alături de matematică, teoria generală a relativităţii este domeniul care îl pasionează şi căruia i se dedică şi astăzi.
Îl puteţi găsi pe pagina personală, http://www.math.princeton.edu/~seri/homepage/seri.htm dar îl puteţi asculta şi aici, puţin mai jos..
Anul academic 2006 |
[+/-] |
"Sper că sunt un matematician mediu" |
Este, într-adevăr, matematician - nu m-aş aventura să spun dacă doar "mediu", merg pe auto aprecierea invitatului. Ştiu, însă, pentru că a declarat public (în emisiunea de mai jos), că a ştiut clar că nu va putea fi critic literar - aşa ca tatăl său.
Liviu Ornea, dr. în matematici, profesor, Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti |
[+/-] |
"Când am ales America, nu ştiam nimic" |
Florin Boca, invitatul de astăzi, este profesor asociat la Facultatea de matematică a Universităţii Illinois din Urbana Champaign, Statele Unite ale Americii.
La aniversarea a 25 de ani de la abolvirea Facultatii de Matematică din Bucuresti (1985-2010). |
Altgeld Hall - Facultatea de matematică, Universitatea Illinois Urbana-Champaign. |
Statuia Alma Mater, Urbana, Illinois |
Piatra Craiului (saua Crapaturii) |