Descălecatul din 90

| |


Radu Georgescu (n. 1962 la Iaşi), a absolvit Colegiul Mihai Viteazul şi Facultatea de Inginerie Geologică şi Geofizică din Bucureşti. În 1990 a plecat din România, în Suedia, unde a descoperit un alt fel de birocraţie. În 2003 a părăsit şi Suedia, pentru a se stabili în Maryland, Statele Unite. În prezent, este conferenţiar universitar la un colegiu din Maryland, unde predă matematica.

Primii ani petrecuţi în Suedia constituie nucleul romanului său apărut recent la Ed. Cartea Românească – Se respinge, volum pe care autorul îl semnează cu pseudonimul Radu Jorgensen. Este ediţia revăzută, adăugită şi definitivă a volumului publicat iniţial în 1998 la Editura Nemira sub titlul Clovnul din lemn de gutui.
Cine ne-au fost (primii) ambasadori?! În nici un caz cei trimişi de Cotroceni şi de unul sau altul din guvernele României din primii ani de libertate, adevărat? Ci, mai ales, cei din valul întâi al emigraţiei româneşti din 1990-‘92, fie ei ingineri, tâmplari, informaticieni, chelneri, fotoreporteri, hoţi, marinari sau scriitori. Acest grup pitoresc, aceşti aventurieri-ambasadori coborâţi toţi, aproape dintr-odată, pe peroanele unor gări (vest)europene. În cazul eroilor mei, gări (şi porturi) scandinave. Cartea mea conţine, în trei părţi şi un epilog, acest Descălecat. Conţine povestea intimă a conflictului trăit, a şocului psihologic avut de ei la ruperea de ţara, familia şi prietenii lor şi încercarea uneori disperată de a se adapta la aerul bine ozonat al Suediei de la sfârşitul secolului XX, dar şi la vicleniile unui alt fel de birocraţie.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.