"România străinilor"

| |

După 20 de ani. Poveşti adevărate - ediţii speciale.
29 noiembrie - 2 decembrie

Patru personaje (diferite), patru poveşti (diferite), din patru zone (diferite). Un singur lucru în comun: România.

Descoperită, după, văzută, cunoscută -  înainte.

După şi înainte de 1989.


Luni, 29 noiembrie 2010
1. Luc Vangansbeke, directorul Pentamid Group, Bruxelles, Belgia.

Auzise câte ceva despre România, a văzut revoluţia română “la televizor, fireste, aşa cum a văzut-o tot vestul” iar prima sosire “stabilă” a fost în 1997, cand a înfiinţat o firmă cu care a pornit proiecte PHARE adresate societăţii civile.

Astăzi derulează proiecte cu fonduri europene de "eradicare" a corupţiei în administraţia publică locală, îi place România şi este convins că va mai sta aici (deşi e “mai puţin optimist decât la început”) cel puţin “încă 20 de ani de-acum înainte”.


Marţi, 30 noiembrie 2010
Marinela van Den Heuvell - Olăroiu


A fost mai bine de 20 ani medic de familie în România în geriatrie şi îngrijiri paliative.

Este doctor în medicină, locuieşte şi profesează în Olanda unde este medic geriatru, specializat în geriatrie pentru azilele de bătrâni (sau nursing home physician, o specialitate medicală unică în lume şi existentă numai în sistemul medical olandez).

Este foarte activă pe internet, unde întreţine un blog “de opinie” şi este redactorul unei reviste de paliaţie on-line în limba română şi engleză.

A participat, de-a lungul anilor, la mai multe proiecte şi conferinţe internaţionale. La una dintre acestea l-a cunoscut-o pe viitorul ei soţ, Wim van Den Heuvell, cu care s-a căsătorit în anul 2000 şi a plecat în Olanda.

A publicat câteva cărţi şi numerose articole ştiinţifice şi de opinie în diferite reviste medicale din ţară şi străinătate. De mai mulţi ani are în "Viaţa Medicală" rubrica Jurnalul unui medic cosmopolit.


Miercuri, 1 decembrie 2010

Wim van Den Heuvell

Wim van Den Heuvell este profesor emerit în sociologie medicală şi reabilitare. Are un doctorat în ştiinţe sociale luat in Olanda, a lucrat ca expert al Organizatiei Mondiale a Sănătăţii în domeniul asistenţei sociale şi a predat medicina ocupaţională la numeroase universităţi europene.

Pe lângă cercetări în gerontologie, a făcut studii internaţionale în sistemele de asistenţă medicală şi politici de sănătate (a fost Visiting profesor la Universitatea Syracuse, SUA şi la Universitatea din Viena, Austria).

A supravegheat 55 de doctoranzi, care şi-au susţinut cu succes teza lor de doctorat (a se vizita website-ul personal: www.wimmarinela.com).

În utimii 20 de ani, Prof. Wim van den Heuvel a realizat peste 15 proiecte în ţările din estul Europei, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia şi a acumulat o bogată experienţă şi expertiză în organizarea şi dezvoltarea sistemelor de sănătate din est.


Îşi aminteşte perfect revoluţia din 1989 - a văzut-o "în direct", la televizor, pentru că era "ţintuit în pat de o viroză extremă!"


A venit prima dată în România la începutul anilor '90, cu intenţia de a pune pe roate reţea de şcoli medicale (în asistenţă socială), o reţea ce includea, pe lângă "nodul central - Amsterdam", şi Cracovia, Debrecen, Zagreb, Kosice, Craiova - cea din urmă dovedindu-se şi veriga slabă a lanţului.


Pacientul numit România a murit dar, in compensatie, a cunoscut-o pe Marinela Olăroiu, medic primar la vremea aceea, cu care s-a căsătorit în anul 2000 şi cu care a înfiinţat o fundaţie care se ocupă astăzi de asistenţa socială pentru persoanele vârstnice din ţările Uniunii Europene.


Joi, 2 decembrie 2010

Alma Dozic - Fosta Iugoslavie



Alma Dozic este musulmană, refugiată din Bosnia, in Croatia, în timpul războiului din Fosta Iugoslavie, este căsătorită cu un bosniac, "nepracticant al religiei creştine" -  impreuna au trait experienta lagarului de refugiati in Olanda -  dar, de câţiva ani, este cetăţean olandez. Si medic stomatolog în Amsterdam.

Revoluţia din 1989 i s-a părut un film "de un realism science-fiction îngrozitor" urmărit cu sufletul la gură, dintr-o ţară care, în 1989, era, încă, un paradis al fostul lagăr socialist. Un film despre "ţara vecină şi prietenă", pe care o cunoştea din comerţul conaţionalilor săi cu rudele din România.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.