Cu "mâna pe inimă"!

| |

În toamna lui 2013, Editura Humanitas lansa Momente-cheie dintr-o viaţă în slujba binelui. Amintirile unui chirurg legendar. 
http://www.humanitas.ro



Autori - Marius Barnard şi Simon Norval. 

Traducători  - o echipă de 5 - Anca şi Andrei Constantinescu, Mihaela Farcaş, Martin S. Martin şi Daniel Constantinescu - aceştia din urmă, Daniel Constantinescu şi Martin S. Martin, prezenţi şi în seara lansării cărţii, la Librăria Humaniats de la Cişmigiu. 

A fost, pentru mine, ocazia de a-i cunoaşte şi de a-i intervieva pe cei doi medici români care, în 1977 şi 1978, făceau posibilă vizita celebrului chirurg Marius Barnard la Bucureşti, la Spitalul Fundeni: Martin S. Martin şi Daniel Constantinescu, pe-atunci chirurgi cardiologi în Clinica de cardiologie a Spitalului Fundeni.

Aşa s-au născut şi cele trei emisiuni care urmeză, fiecare cu povestea ei, fiecare povestea cuiva sau a ceva.

De fapt, Marius Barnard (stânga) a vizitat România ca invitat personal al lui Daniel Constantinescu - doar aşa a putut intra Barnard in România, în condiţiile în care între România şi Africa de Sud nu existau relaţii diplomatice. 
Chattanooga, TN, cu Dr. Barnard, Septembrie 2003, la sarbatorireaa 20 ani de la venirea in
       America


Dr. Marius Barnard cu sotia lui, INEZ, la implinirea a 20 ani de la venirea noastra in America.



Daniel, Anca si cei doi baieti Bogdan (economist) şi Andrei (doctor), împreună cu Marius Barnard şi soţia lui, Inez

Daniel Constantinescu este absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucuresti, promoţia 1957, cu Diplomă de Merit.

De Craciun, 2006, cu sotia, Anca,  acasa la Philadelphia.

50 de ani de la absolvirea facultatii. Alaturi sunt: Jimmy Tetu - Sbenghe si Andrei Combiescu.

"Treburi gospodaresti" la Chattanooga, TN.



Sarbatorit de colegii doctori si surori de la "Diagnostic Center" din Chattanooga, Tennessee, cu ocazia iesirii la pensie, 2004


 Cei 8 frati si surori in viata;Bucuresti, 2009

Impreuna cu Anca la casa din Philadelphia.
 

Si la Philadelphia e zăpadă! 

Între 1957 şi 1958 a fost stagiar în medicină internă la Spitalul  Cantacuzino din Buureşti, apoi , între 1958 şi 1961 - medic de Circumscriptie Rurală la Băiculesti, jud. Argeş. 
 Urmează, apoi,  asistent stagiar ("preparator", prin concurs) de Medicina Internă la Spitalul Caritas (IMF; ) (1961-1962) şi asistent la Catedra de Chirurgie Cardiacă în specialitatea Cardiologie, între 1962 şi 1983 
    
În1983 pleacă legal din ţară, ca refugiat in Statele Unite. 

Urmează o perioadă de un an de zile de căutări - o slujbă în medicină e , însă, greu de găsit!  În cele din urmă, în septembrie 1984 reuşeşte: se angajează ca Research Fellow la Bochus Research Institute în Philadelphia, rezident de Medicina Interna la Graduate Hospital, Philadelphia, afiliat cu University of Pennsylvania (1985-1988),   Fellow in specialitatea Cardiologie la Episcopal Hospital, Philadelphia, (1988-1991). 

  Specialităti dobandite: Cardiologie clinică, ECG, ECHO-cardiografie, Cardiologie Invasiva si Interventionala, Cardiologie Nucleară; unele din aceste specialitati obtinute prin cursuri dupa fellowship, sau dupa un anumit numar de cazuri practicate.
 1991-1995 Attending Cardiologist  intr-n grup privat de Cardiologie in Philadelphia, asociat cu Pennsylvania Hospital, Presbyterian Hospital, Methodist Hospital si St. Agnes Hospital.
    1992-2004 Attending Cardiologist intr-un grup privat de cardiologie in Chattanooga, Statul Tennessee, exercitand practica de cardiologie la toate spitalele din oras si din zona. Spitalele erau afiliate cu Universitati din Tennessee.
   2003-2005: Associate Professor of Internal Medicine - Cardiology at University of Pennsylvania Presbyterian Hospital, in Philadelphia.
    2004 pana astazi: pensionat la varsta de 70 de ani; practicand medicina inca cca 5 luni apoi retras cu totul. 
    In Romania si SUA am participat la numeroase congrese, conferinte cu comunicari si lucrari in specialiate, cele mai multe legate de chirurgia cardiaca.
    Coautor la 3 carti n Romania si una in SUA. Numeroase articole de specialiate publicate in reviste de specialiate din Romania, Franta, Grecia, SUA - Daniel Constantinescu



Cu Anca in Desertul Arizona. 


Cu Alfa Romeo, masina favorita. Mai 2005 în Chattanooga, TN, înainte de reintoarcerea la      
        Philadelphia.
Suntem oamenii unei profesiuni cu public, spunea medicul Martin S. Martin în interviul ce va urma, vorbind despre meseria pe care a practicat-o cu pasiune şi pricepere întreaga viaţă, cea de medic. Începută în 1966, imediat după absolvirea Institutului de Medicină si Farmacie Carol Davila din Bucuresti (şi începerea internatului clinic la IMF Bucuresti, Spitalul Carol Davila, Maternitatea Grivita, Spitalul Fundeni)  


1966. La absolvirea facultăţii 
şi încheiată în 30 iunie 2011, odată cu ieşirea la pensie.

30 iunie 2011, ultima zi de lucru

Urmează, apoi, 2 ani de rezidenţă în chirurgie generală la Spitalul Fundeni şi la Spitalul Judeţean Tulcea, acolo unde face, 1 an, şi specializarea în chirurgie. 

Alte repere: asistent universitar Chirurgie Cardio Vasculară, Spitalul Fundeni (1972-1979), medic primar chirurgie cardio vasculară, Spitalul Fundeni (1979- 1985),  cercetător principal cardiologie, Wake Forest University, Winston Salem, NC (1976-77), rezidenţă medicină internă: Atlantic City Medical Center, Atlantic City, NJ, fellowship cardiologie: Wake Forest University, Winston Salem, NC, interventional cardiologist: Chattanooga, TN - Martin S. Martin

Cu Profesorii Abdl Nomeir şi Eduard Apetrei la Wake Forest University, Winston-Salem, NJ
1993.
Lângă un copil operat, Fundeni

 Este autor si coautor, în Romania, a 120 de comunicari si articole, coautor la trei monografii iar în Statele Unite - autor si coautor la 27 de lucrari.


Cu Prof. Marius Barnard, Prof.Pop D. Popa şi Dr. Daniel Constantinescu, Spitalul Fundeni , 1978

Cu Prof. Dan Setlacec, 1995
Este, de asemenea, membru al mai multor asociaţii ştiinţifice: Societatea Româna de Chirurgie, Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, Societatea DA Cooley, Societatea M De Bakey, Societatea Europeană de Chirurgie Cardiovasculară, Societatea Internaţională de Chirurgie Vasculară, American Heart Association, American College of Cardiology.
Certificare: Medic specialist chirurg (1968), Medic specialist (1973) si primar (1981) chirurgie cardiovasculara, American Board of Internal Medicine (1990), American Board of Cardiology (1995).

"Margaret la o lună, Bunicul la 70 de ani"
Miami Beach, Florida, 2012

Adăugaţi o legendă
Membru plin al Colegiului American de Cardiologie
1992
2004, Prezentarea cărţii Fundeni - Istorie şi destine
Atlantic Care Regional Medical Center, Atlantic City, NJ
Atlantic City Skyline
Cancun, Mexico, 2012
Crăciun 1988, Brigantine, NJ
Cu Gabriel Liiceanu, Gaudeamus, 2012
Cu Alexandra la Miami Beach, Fl, 2012
Cu prieteni la Chattanooga, 2012
Chicago, aprilie 2007
În Soddy Daisy, TN

Plecînd la lucru, 2007
Pe prispa casei
Pe lacul Possum Creek din Soddy Daisy
Paris, Montmartre, 2011
Bucureşti 2012 


Fundeni, 1980




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.