Altfel decât "Pe aripile vântului"....

| |

America este ţara cea mai ospitalieră. Transplantarea mea in Statele Unite a fost, cu siguranţă, mult mai simplă decât dacă ar fi trebuit să mă transplantez în Thailanda sau în Japonia, spune Emil Simiu despre ţara pe care a ales-o, în 1963, să-i devină "acasă". 


O decizie care i-a deschis calea către o carieră de referinţă în ingineria vântului, wind engineering, domeniu în care este, astăzi, în lume, unul dintre repere. 

O carieră începută, însă, în România în inginerie civilă, pe care a practicat-o după absolvirea Institutului de Construcţii din Bucureşti, în 1956, ca inginer proiectant (la Institutul Proiect Bucureşti) şi până în 1963, anul emigrării in Statele Unite, unde a lucrat tot ca inginer proiectant dar unde a şi studiat: la Institutul Politehnic din Brooklyn şi la Universitatea Princeton, de unde şi-a luat, dealtfel, şi doctoratul (în inginerie civilă), în 1971. 

Din 1971 şi până în prezent este cercetător la Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie, NIST din Maryland, în cadrul Laboratorului de Inginerie, National Windstorm Impact Reduction Program (NWIRP) - un loc ce pare că-i oferă încă tot ce-şi poate dori din punct de vedere profesional. 


                                                           http://www.nist.gov/


Tittlul de Federal Engineer of the Year conferit In 1984 de către American Society of Professional Engineers. Articolul publicat cu acest prilej a aparut in Washington Post si in International Herald Tribune. Ceea ce tin in mana este un esantion al unui test (al unei incercari) pentru determinarea capacitatii de rezistenta a sticlei folosite pentru acoperirea fatadelor cladirilor inalte (in limba engleza glass cladding).

Din 2013 este şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, calitate de care are "slăbiciunea" să fie "foarte mândru", după cum singur mărturiseşte.

Şi deloc în ultimul rând, Emil Simiu este şi contributor la revista "Dialog" ce apare în Germania , un număr special fiind dedicat Reginei Mamă Elena şi titlului de Drept intre Popoare primit de Regină din partea Institutului Yad Vashem din Ierusalim (http://www.isro-press.net/Regina.Mama.Elena/).

Revista cuprinde caietul "O DATORIE MORALA" semnat de dl. Emil Simiu - care impreuna cu Eminenta Sa sef rabinul Alexandru Safran, fost conducator spiritual al populatiei evreiesti din Romania, a propus acordarea titlului de Drept intre Popoare Reginei Mama Elena si a actionat cu insistenta in acest scop. Caietul cuprinde documente, o bogata corespondenta internationala si note privind acordarea titlului.
Revista "Dialog", a Centrului Democrat al Romanilor din Germania, este editata de dr. Ion Solacolu. (http://www.isro-press.net/Regina.Mama.Elena/)

De la stânga la dreapta: cei doi copii, anii 80; cu soţia, anii 90,  "mama cu sora mea la Cismigiu in 1929"; "tata si fiul meu, in anii ’80"



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.