Radu Georgescu (n. 1962 la Iaşi), a absolvit Colegiul Mihai Viteazul şi Facultatea de Inginerie Geologică şi Geofizică din Bucureşti. În 1990 a plecat din România, în Suedia, unde a descoperit un alt fel de birocraţie. În 2003 a părăsit şi Suedia, pentru a se stabili în Maryland, Statele Unite. În prezent, este conferenţiar universitar la un colegiu din Maryland, unde predă matematica.
Primii ani petrecuţi în Suedia constituie nucleul romanului său apărut recent la Ed. Cartea Românească – Se respinge, volum pe care autorul îl semnează cu pseudonimul Radu Jorgensen. Este ediţia revăzută, adăugită şi definitivă a volumului publicat iniţial în 1998 la Editura Nemira sub titlul Clovnul din lemn de gutui.
Cine ne-au fost (primii) ambasadori?! În nici un caz cei trimişi de Cotroceni şi de unul sau altul din guvernele României din primii ani de libertate, adevărat? Ci, mai ales, cei din valul întâi al emigraţiei româneşti din 1990-‘92, fie ei ingineri, tâmplari, informaticieni, chelneri, fotoreporteri, hoţi, marinari sau scriitori. Acest grup pitoresc, aceşti aventurieri-ambasadori coborâţi toţi, aproape dintr-odată, pe peroanele unor gări (vest)europene. În cazul eroilor mei, gări (şi porturi) scandinave. Cartea mea conţine, în trei părţi şi un epilog, acest Descălecat. Conţine povestea intimă a conflictului trăit, a şocului psihologic avut de ei la ruperea de ţara, familia şi prietenii lor şi încercarea uneori disperată de a se adapta la aerul bine ozonat al Suediei de la sfârşitul secolului XX, dar şi la vicleniile unui alt fel de birocraţie.
[+/-] |
Descălecatul din 90 |
[+/-] |
Mândrie şi beton |
Petruţ Călinescu (n. 1976), fotoreporter independent, lucrează mai mult pentru presa internaţională decât pentru cea autohtonă. A publicat imagini şi fotoreportaje în The Times, New York Times, National Geographic, Paris Match, Der Spiegel şi altele.
În 2003 a fost desemnat fotograful anului de către Asociaţia Fotografilor de Presă din Romania. A obţinut de asemenea şi premii acordate de asociaţii de profil din Statele Unite şi China.
Cel mai recent proiect al său - Mândrie şi beton - suprinde în imagini transformările petrecute în satele tradiționale din Maramureș și din Țara Oașului, în urma masivei migrații a forței de muncă în străinătate, dar şi dualitatea oșenilor și a maramureșenilor care la Paris trăiesc o viață de privațiuni și sacrificii, iar acasă se afișează cu maşini de lux şi haine de firmă.
Dacă îl cauți acasă pe țăranul român azi, n-ai să-l găsești. E plecat la muncă în străinătate. Și vrea să știi asta. Ți-a lăsat un mesaj – o casa din beton cu patru etaje, atât de mare “că poți să întorci tirul în ea”.
Petruţ Călinescu a călătorit în Kenia, Bolivia, Afganistan, Egipt, India, dar şi ţări mai apropiate – The Black Sea este un proiect care documentează vizual viața cotidiană a oamenilor din jurul Mării Negre.
Despre toate aceste experienţe ne-a vorbit la RRC.
Pentru mai multe imagini accesaţi
www.petrut-calinescu.com şi www.theblacksea.eu
[+/-] |
"Am făcut, ca jurnalist, ce mi-am dorit!" |
"O întreprindere necesară" - aşa numea Marian Voicu, binecunoscut realizator de emisiuni de televiziune, lansarea celui mai nou post de radio al Corporaţiei Radio România.
Vorbim aici de Radio Chişinău, inaugurat azi, 1 decembrie, fireşte, la Chişinău.
[+/-] |
Povestea unui vis |
La intersecţia Căii Călăraşi cu strada Mântuleasa, la numărul 55, într-o casă veche, boierească, se află "La Scena".
http://www.lascena.ro/ |
http://www.teatrularca.ro/ |
A căror poveste n-am ştiut-o, după cum n-am ştiut, până astăzi, nici povestea celui ce le-a ridicat: Dan Hornoiu, preşedintele Fundaţiei culturale ParteR, fondatorul Teatrului Arca.