"Suntem detectivii trecutului pământului"

| |




Mihai Ducea este profesor la Facultatea de Geoştiinţe a Universităţii Arizona din Tucson, Arizona, Statele Unite ale Americii, în momentul de faţă, una dintre cele mai puternice din Statele Unite, cu "ranking de no.1 pe 2010, axată în special pe probleme de tectonică şi pe probleme de schimbarea mediului".


O frumoasă coincidenţă face ca în aceste zile să aniverseze şi 20 de ani de la absolvirea Facultăţii de Geologie a Universităţii Bucureşti.  O facultate din care s-a "ales" cu prieteni "pe viaţă, nişte oameni cu totul şi cu totul deosebiţi. Deci mă consider foarte norocos".




O facultate în care mentor i-a fost Profesorul Emil Constantinescu.
"Era, de departe, cel mai rasat, şi geolog, şi ca om...capabil să captiveze o audienţă şi capabil să te facă să te gândeşti la semnificaţia întrebărilor pe care geologia şi le pune (...) Pentru mine, el a reprezentat foarte mult în decizia mea de a continua cu geologia şi chiar şi în decizia de a pleca în Statele Unite".

"El era cel care, în afară de faptul că îţi preda o materie - în cazul lui, mineralogia - şi te învăţa să recunoşti un mineral faţă de altul sau să-i înveţi formula sau structura, era capabil să-ţi dea un fel de aură, o importanţă deosebită a unui om de ştiinţă, a unui cercetător. (...) Munca noastră, ne explica el, e ca a unui  detectiv, pus în faţa rezolvării unei crime care s-a produs cu mult timp în urmă şi care a lăsat nişte urme - puţine, ici şi colo - şi pe care noi le punem laolaltă. Şi nu numai că le punem laolaltă din pură curiozitate dar, de multe ori, au şi semnificaţie uriaşă asupra societăţii. Cum să nu-ţi placă dacă ţi se pune problema în felul ăsta?....."  

Profesorul Emil Constantinescu





Student

Pe teren, cu proprii studenţii...

                                                                                       
2002
2004




Cariera america a lui Mihai Ducea începea la Universitatea Duke din Statele Unite. Partea a doua a poveştii, în continuare.





Pe teren, 2001

Pierdut în canion, 2001


California, 1994

Departmentul de Geoştiinţe, Universitatea Arizona, Tucson, Arizona, SUA



 






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.