"Născut în România"

| |

"Ne-am luat raţia de libertate" obişnuiam să spunem atunci, în decembrie 1989.

 Fiecare dintre noi şi-a luat propria porţie de libertate şi-a construit cu ea ce a crezut (mai bun) de cuviinţă.

De-atunci au trecut 22 de ani.

Între timp am crescut, am îmbătrânit, ne-am transformat. Dar tot ne mai place să mai auzim poveşti. Şi încă mai descoperim oameni care vor să ne spună propria poveste.

Şi-atunci am transformat emisiunea "După 20 de ani. Poveşti adevărate" într-o alta, tot de poveşti şi tot adevărate, căreia noi i-am spus "Născut în România".



             Din 12 septembrie, Radio România Cultural vă invită să-i cunoaşteţi, în fiecare zi de luni până joi, de la ora 15.30, pe românii despre care străinii vorbesc frumos, pe care nu-şi doresc să îi trimită acasă cu primul avion şi care ne-ar face să fim mândri de originea noastră dacă şi noi, cei de acasă, i-am cunoaşte mai bine. 


           Noua serie de emisiuni ''Născut în România'' îi va aduce însă la microfon şi pe cei ce au decis să rămână sau care s-au întors pentru a-şi construi cariera aici.

            Povestea lor începe “înainte” şi “după” 1989 - “punctul de inflexiunie” al istoriei noastre recente, faţă de care şi românii din diaspora sunt cei “plecaţi înainte” şi “după” 1989. 

            “Înainte” – preponderent din motive politice; “după” – din cauze economice. Indiferent de moment şi cauze, emigrarea văduveşte România de valorile sale: oameni de cultură, oameni de ştiinţă, sportivi, etc pentru care „acasa” lor a devenit America, Olanda, Franţa, chiar şi îndepărtata şi, aparent, neprimitoarea Islandă. „Acasă”, însă, a rămas, întotdeauna, România, pe care au părăsit-o pentru „Tărâmul Făgăduinţei” în ştiinţă, artă, sport, pentru promisiunea unei cariere în care „culmile gloriei” înseamnă, nu de puţine ori, doar libertatea unei cariere pe măsura propriilor dorinţe. 

            Cum le-ar fi arătat cariera dacă ar fi rămas în România şi cum le-a fost drumul până la afirmare? Ce le oferă ţara de adopţie şi ce ar trebui să le ofere România pentru a se întoarce? Există o „vârstă a reîntoarcerii?”

            Dar cei rămaşi? Cei pentru care opţiunile au fost „ne-plecarea” sau întoarcerea?...
Pe ei, ce i-a „ţinut” aici? Şi cum arată acum cariera lor?

           Iată de ce emisiunea emisiunea « Născut în România »: pentru că vrem  să răspundem la toate aceste întrebări dar şi la multe altele, pe care ni le vor sugera interlocutorii înşişi. Din 12 septembrie, la Radio România Cultural, o continuare cumva firească a celeilalte, intitulată"După 20 de ani. Poveşti adevărate" şi pe care o (re)găsiţi la aceeaşi adresă, http://www.după20deani.radiocultura.ro/

      Luni, 12 septembrie, emisiunea pilot a noului ciclu de emisiuni „Născut în România”: un „puzzle” emoţional şi sentimental despre alegerile pe care le facem în viaţă atunci când determinante sunt cariera şi familia, uneori poate chiar în această ordine.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.