Pricop-Revoluția a schimbat destinul tuturor

| |

Lucian Pricop este scriitor, editor și istoric literar. În 1989 era licean, iar la acea vârstă regimul opresiv nu era resimțit foarte puternic:

Nu priveam regimul politic decât teoretic ca pe unul opresiv, ca pe unul dictatorial, pentru că viața de licean trece cumva de această graniță și intră cumva în ceea ce se cheamă libertate individuală. Nu știu decât că lucrurile aberante din manualele de istorie, din cele de economie politică, pe care le învățam inevitabil pentru olimpiade erau privite chiar ca un exercițiu memnotehnic.

În vremea aceea prieteniile, chiar dacă mai puțin cenzurate decât cele de maturitate, erau totuși selective:

Căutam efectiv lucrul de valoare, trăirea reală și emoția curată în intâlniri, în amiciții...

Pare că, în acea vreme, chiar preocupările adolescenților erau unele foarte serioase:

Constituisem un soi de nucleu intelectual, noi așa credeam că suntem, intelectuali, și una dintre temele de discuție permanente era referitoare la cărți pe care, prin diferite relații, le obțineam, le citeam.. Și mai ceva la fel de spectaculos aș spune astăzi, dacă privesc înapoi, faptul că discuțiile noastre mergeau întotdeauna către lucruri majore.

Marea dragoste a lui Lucian era și atunci literatura, deci oarecum își găsise drumul, iar dacă nu s-ar fi schimbat nimic ar fi fost profesor de română sau franceză. Ar fi scris și cărți..

Scrisesem unul sau două volume de versuri și un roman autobiografic. Literatura era pasiunea mea manifestă cu toate că eram la liceul Ion Creangă, la cea mai bună clasă de științe reale din zonă.

 
În 1989 nu se aștepta să se întâmple ceva....

Nu știu dacă îmi doream o schimbare pentru mine, tocmai cred ca oamenii care aveau vârsta adolescenței atunci nu am avut cum să trăim decât un șoc al mutației, pentru că noi nu știam că există o altă lume.




Cum i-a schimbat destinul revoluția?

În ordine biografică sunt ceva mutații dar revoluția a schimbat destinul tuturor românilor. Faptul că am participat sau nu în acele momente, unii fizic, prin implicare directă, alții emoțional ne-a schimbat pe toți chiar și pe cei rămași în crezuri comuniste le-a schimbat raportarea față de lume și de ei înșiși.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.