Carmen Mihalache (n 1969), cercetător la Muzeul Ţăranului Român, consideră că nici acum, la mai bine de două decenii de la Revoluţie, nu putem vorbi de o depăşire a perioadei comuniste la nivelul gândirii.
Comunismul a adus, printre alte rele, diminuarea capacităţii de a fi responsabil, de a fi inventiv, de a găsi soluţii pentru diverse probleme fără a aştepta ajutor. Sunt mulţi care încă aşteaptă ca statul să fie cel paternalist, tătucul care rezolvă toate problemele.
A trişa şi a înşela sistemul pe diverse căi, pentru că sistemul era cel care nu te lăsa să trăieşti, devenise un sport dus la rang de mare artă şi, din păcate, mulţi mai au şi astăzi această mentalitate, chiar dacă nu mai e cazul. Pe vremea aceea nu era ceva imoral.
Cred că în momentul în care fiecare om va deveni responsabil la locul de muncă, acasă, în comunitatea mai mică sau mai largă în care trăieşte,lucrurile se vor schimba în bine în România.
Pe de altă parte, în Epoca de Aur românii s-au perfecţionat în arta improvizaţiei. Carmen Mihalache îşi aminteşte una dintre numeroasele invenţii culinare – varză gătită în aşa fel încât să semene, cel puţin vizual, cu friptura!