|
Dan Parjol, dr.fizica, specialist in matematica financiara,
New York
Recunosc, nu ştiam prea multe (mai nimic, de fapt) despre ingineria financiară înainte de a-l întâlni, la New York, pe Dan Pârjol. Şi asta nu pentru că la New York ingineria financiară ar însemna altceva decât la Bucureşti, să spunem. Ci pentru că am avut ocazia ca , în discuţia cu Dan Pârjol, să primesc explicaţii de la un specialist – aşadar, Dan Pârjol, doctor în fizică şi specialist în inginerie sau, mă rog, mai ştiinţific spus, matematica financiară, “o aplicaţie a metodelor din fizică şi matematică pentru studiul pieţelor financiare (...). Se pare că există o legătură directă între (...) acestea şi fenomenele naturale, cum ar fi, de exemplu, mişcarea browniană, mişcarea aleatoare a unei particule, etc. Teoria asta a fost dezvoltată în anii ’30 şi este acum aplicată şi în finanţe cu foarte mult succes. Tot asa se explică şi de ce sunt aşa de mulţi fizicieni şi matematicieni în finanţe (...), cel mai cunsocut fiind, probabil, John Nash.”
Ar putea părea, aşadar, logic ca Dan Parjol să lucreze astăzi în matematică finaciară. La o bancă, imi spunea, dupa ce a renunţat la MIT. “ “Renunţat” este un cuvânt prea dur...am continuat să lucrez şi în fizică dar e-adevărat, m-am mutat la o bancă.”
De ce?
”În primul rând, datorită situaţiei finanţării ştiinţei din ultimul timp din Statele Unite şi în special în domeniul în care lucrez, fizica particulelor elementare.”
La care a ajuns plecând de la un doctorat în fizică, în Germania, la Universitatea din Mainz, în domeniul fizicii cuarcilor grei.
Prima schimbare, geografică: dupa 4 ani, în 1996, pleacă la Tehnion, în Israel, unde a continuat să lucreze în fizica particulelor elementare: “era un domeniu în plină expansiune, cu multă activitate experimentală şi teoretică, cu multe probleme de rezolvat, cu multe fonduri pentru cercetare.”
A urmat apoi, cumva firesc, America: Universitatea Cornell, Universiatea California din San Diego, Universitatea Johns Hopkins şi MIT.
În logica personală a lui Dan Pârjol, urmează acum România.
De ce?
Aflaţi dacă-l ascultaţi.....
|
2 comentarii:
Oare pot lua legatura cu el ? aveti vreo adresa ?
Am fost colegi in liceu si nu am mai vorbit de la revederea de 10 ani ...
dardu_mihai@yahoo.com
Bună Dan!!
Trimiteți un comentariu